Escamp, The Hague

Escamp

Commissioned by the congregation, The Hague architect Rudi Uytenhaak designed a 72 meter high building that forms a new landmark in the urban municipal landscape (2011). Because of the limited size of the plot the building stands quite close to the surrounding residential buildings.
The architect tried to ensure the houses on the Leyweg across from the town hall would not loose their view or take away too much light. To achieve this the architect chose to give the building a pointed & triangular design thus maximising interior square meterage & minimising exterior obstruction.

The color of the facade is beautiful white Norwegian marble. Up close the detailing of the facade becomes visible. The facade panels are equipped with a sharp relief cut and have the shape of a parallelogram so that they fit on one side with the oblique front termination.

In the exploitation phase NeroQom Consultancy was asked to assist a technical consultancy firm to draw up a plan for the proper maintenance of the façade. NeroQom Consultancy wrote advice relating to the protection, maintenance and cleaning of the facade. The objective was to restore aesthetic degradation of the glass and aluminum facade and prevent the original color of white Norwegian marble from discoloration.
Because of the special & extraordinairy design the facade is very hard to access for solid maintenance. The triangular shape of the facade with its detailing also creates a peculiar way of pollution adhesion. Because rainwater chooses the path of least resistance, it goes its own way on the façade planes and deposits erosion marks on the material in the form of pollution concentration.

Renovation, long-term maintenance

Copyright: nationale beeldbank